Zwiększone spalanko

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arci9
    RS
    • 2004
    • 2007

Ja jak jade do gdanska z plonska(tez z 50km po gdansku) to spalanie wychodzi mi 5,5l predkosc zawszelka cene utrzymac 150km/h
    Ale ja mam seryjne tdi
    Jeśłi piszecie o jazdę nad morze...

Z Pucka do wawy na centralny - 4osoby + cały bagażnik - niedziela wieczorem jeszcze wakacyjny week - 6,5l prędkość dosyć mocna niech będzie 150km/h - czas 4h 18 na centralny z korkiem w łomiankach ops:

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zamieszczone przez arci9
      ...Z Pucka do wawy na centralny...
      To miales duzoooo szczescia, bo jak na obwodnicy 3miasta i do Torunia jest korek to 8 godzin moze byc malo. Ja w te wakacje od Pucka do Gdanska w korku jechalem 3 godziny - paranoja
      Spritmonitor.de

Komentarz

• karolz
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2004
        • 823

Zamieszczone przez dede_adam
        czyli z Twoim tdi wszystko ok.
        mi z wawy do gdanska z predkoscia 140-160 kombi 110 spala ok 5.5-5.6.
        raz jechalem ale na innych trasach tez mam podobne spalanie.
        rosnie dopiero na autostradzie gdzie przy 190-205 pali 9-10
        nie wiem jak to robicie ale mi nigdy nie udalo sie zejsc w trasie ponizej 6l/100km :| jak jechalem z berlina do hamburga to octa wychlała mi prawie 7l/100km przy V ok 170 km/h
        w miescie w granicach 6,7 do 7,8 (lato)
        a teraz to nawet i 8 potrafi spalic :roll:
        NajtFukinPatrol North-West

Komentarz

• misiekwaw
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7715
          • Ford

Zamieszczone przez karolz
          nie wiem jak to robicie ale mi nigdy nie udalo sie zejsc w trasie ponizej 6l/100km :| jak jechalem z berlina do hamburga to octa wychlała mi prawie 7l/100km przy V ok 170 km/h
          w miescie w granicach 6,7 do 7,8 (lato)
          a teraz to nawet i 8 potrafi spalic :roll:
          bo masz ołowiane buty :mrgreen: mi też tyle pali, a jak tylko spojrze na komputer to zaraz zużycie spaaaadaaaa w dół
          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
          http://www.disi-tune.pl
          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
          Był WRX
          Była Octa

Komentarz

• karolz
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2004
            • 823

bo masz ołowiane buty mi też tyle pali, a jak tylko spojrze na komputer to zaraz zużycie spaaaadaaaa w dół
            ty no przy normalnych butach to musze kapelusz z domu brac
            zreszta teraz jezdze na emeryta i spalanie mam ok 7 l - w lato z klimą mialem 7,4

Komentarz

• misiekwaw
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7715
              • Ford

bo masz ołowiane buty mi też tyle pali, a jak tylko spojrze na komputer to zaraz zużycie spaaaadaaaa w dół
              ty no przy normalnych butach to musze kapelusz z domu brac
              zreszta teraz jezdze na emeryta i spalanie mam ok 7 l - w lato z klimą mialem 7,4
              bo my mamy spaczone pojęcie emeryta... pogadaj z mar00ha_ jak on osiągnął swoje spalanie... jak napisałem, że mi przy jeździe mniej więcej zgodnie z przepisami spala ciut poniżej 6 to mnie obśmiał... że nie jeżdżę zgodnie z przepisami bo by mi spaliła poniżej 5... fakt zawsze dokładałem conajmniej 20... ale dla mnie to już było w kapeluszu z wielkim rondem ops: :lol:
              inna sprawa, że jak stoisz w korkach to w życiu nie będziesz miał takiego małego zużycia... ja w tej chwili mam 7.7 średnie... większość czasu jadę nierozgrzanym samochodem 5km do pracy i te same 5km spowrotem... ale zuzycie na tym odcinku w zależności od stylu jazdy i ilości czerwonych świateł (12 sygnalizatorów na tym odcinku :evil: ) waha mi się od 5.5 do 9.5 :roll:
              Był WRX
              Była Octa

Komentarz

• karolz
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2004
                • 823

bo my mamy spaczone pojęcie emeryta... pogadaj z mar00ha_ jak on osiągnął swoje spalanie... jak napisałem, że mi przy jeździe mniej więcej zgodnie z przepisami spala ciut poniżej 6 to mnie obśmiał... że nie jeżdżę zgodnie z przepisami bo by mi spaliła poniżej 5... fakt zawsze dokładałem conajmniej 20... ale dla mnie to już było w kapeluszu z wielkim rondem
                inna sprawa, że jak stoisz w korkach to w życiu nie będziesz miał takiego małego zużycia... ja w tej chwili mam 7.7 średnie... większość czasu jadę nierozgrzanym samochodem 5km do pracy i te same 5km spowrotem... ale zuzycie na tym odcinku w zależności od stylu jazdy i ilości czerwonych świateł (12 sygnalizatorów na tym odcinku ) waha mi się od 5.5 do 9.5
                jak ustawie tempomat na predkosc 100km/h to spalanie chwilowe jest ok 5,5
                na autostradzie w niemczech przy 160 - 170 caly czas na tempomacie spalanie bylo 7+ a z calej trasy po niemczech wyszlo mi 6,8 - caly czas autostrady
                wszyscy pisza ze w trasie spalanie spada im ponizej 6 przy predkosciach ~150 km/h - oni chyba caly czas z gorki jezdzą :mrgreen:

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

jak ustawie tempomat na predkosc 100km/h to spalanie chwilowe jest ok 5,5
                  wydawało mi się, że u mnie jakoś mniej... :roll:

na autostradzie w niemczech przy 160 - 170 caly czas na tempomacie spalanie bylo 7+ a z calej trasy po niemczech wyszlo mi 6,8 - caly czas autostrady
                  wszyscy pisza ze w trasie spalanie spada im ponizej 6 przy predkosciach ~150 km/h - oni chyba caly czas z gorki jezdzą :mrgreen:
                  chyba tak :mrgreen: ale generalnie na tempomacie wychodzi mi sporo wyższe zuzycie niż jestem w stanie wydusić sam 8)
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Bo jadac na tempomacie, on gdy zaczyna sie gorka dodaje gazu i za wszelka cene bedzie sie staral utrzymac zadana predkosc a 170 to nie jest malo :wink: Jak jedzie sie normalnie i probuje sie jechac w miare ekonomicznie to przez gorka przyspieszymy troche a potem niech jedzie i pod gore bez zrywow moze i zwolni troche ale pedal gazu jest w tym samym polozeniu. A tempomat jak ma taka potrzebe to pelny but. Stad wydaje mi sie roznice.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Purchawa
                      Admin
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 8007

Zamieszczone przez Samiec
                      Z wczorajszych wyliczen spalil mi w granicach 7,5l. Trasa Wawa-Gda-Wawa, plus okolo 50km po Gdansku. Predkosc przelotowa 150-170km/h, odcinakmi ile fabryka dala 8) (~210km/h)
                      Ja jak jade do gdanska z plonska(tez z 50km po gdansku) to spalanie wychodzi mi 5,5l predkosc zawszelka cene utrzymac 150km/h
                      Ale ja mam seryjne tdi
                      No mi zwykle zalezy na czasie, tak wiec na spalanie zbytnio nie patrze, tylko ogien caly czas

Najmniej ile potrafilem spalic na tej trasie to 4,6l w cztery osoby z wlaczona kilma. Predkosc emerycka i wiekszosc drogi na tempomacie
                      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• karolz
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 823

a jednak da sie uzyskac male spalanie k
                        polansowalem sie dzisiaj od cmentarza do cmentarza i wyszlo to co wyszlo (patrz link 4.8 MB AVI)
                        ale uwierzcie mi ze uzyskanie takiego wyniku w dzien powszedni graniczy z cudem :?

Komentarz

• grzesio
                          Drive
                          • 2004
                          • 53

Mi nie spada Nie pamiętam na 100%, ale przy tej prędkości na tempomacie, na szóstym biegu to tak 7,5 mniej więcej.

A od 150 w górę, to każde 5km/h szybciej już się wyraźnie na spalaniu odbija. Aż do 13,2l/100km przy szybkiej jeździe.

Komentarz

• jacq
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 195

W moim przypadku 1.9 Tdi 81 kW na trasie do Włoch i z powrotem (troche na miejscu) z włączona klimą większość na autostradach Czech, Austri, Włoch, pięć osób i bagaż, po powrocie komputer pokazał średnie zuzycie 5.1 (trasa ponad 3000 km). W kraju głównie poza miastem nie zużywa więcej niż 5.6. Myśle, że to niezły wynik.
                            Najmniejsze zużycie zanotowałem na trasie 45 km z prędkością nie przekraczającą 90 km/h 3.8 l/100 - dane z komputera (1 osoba)
                            pozdrawiam
                            OII ambientna sztuka

Komentarz

• grzesio
                              Drive
                              • 2004
                              • 53

Zamieszczone przez jacq
                              W moim przypadku 1.9 Tdi 81 kW na trasie do Włoch i z powrotem (troche na miejscu) z włączona klimą większość na autostradach Czech, Austri, Włoch, pięć osób i bagaż, po powrocie komputer pokazał średnie zuzycie 5.1 (trasa ponad 3000 km). W kraju głównie poza miastem nie zużywa więcej niż 5.6. Myśle, że to niezły wynik.
                              Najmniejsze zużycie zanotowałem na trasie 45 km z prędkością nie przekraczającą 90 km/h 3.8 l/100 - dane z komputera (1 osoba)
                              pozdrawiam
                              Mojej kobiecie tak wychodzi spalanie... a ja jakoś nie potrafię :diabelski_usmiech:
                              Ale u mnie trzycyfrowe prędkości średnie nie są rzadkie i może to tego kwestia :mrgreen:

Komentarz

• geops
                                Classic
                                • 2006
                                • 4

Kupiłem Octavię II 1.9 TDI (105 km) w grudniu 2005(nową). Od początku tankuję prawie zawsze na SHELLU w tej samej stacji. Zawsze tankuję pod korek. Od nowości przejechałem 30000 km przy czym ostatnie 27500 z chipem (130 km). Po zamontowaniu chipa spalanie się nie zmieniło a może nawet spadło. Problem tkwi w tym, że zawsze, przy każdym tankowaniu spalanie średnie podane przez komputer jest ok 0.7 do 0.8 l mniejsze niż rzeczywiste obliczone z liczby przejechanych kilometrów i litrów wlanych do baku.
                                Gdy jadę na trasie najspokojniej jak można ( 100km/h bez hamowania i przyspieszania) komputer pokazuje 4.2 l/100 ale w rzeczywistości to jest 4.9 - 5.0 l/100. Dodam, że codziennie jeżdżę tą samą drogą a moje spostrzeżenia wynikają z przejechanych 30000 km przy tankowaniu praktycznie zawsze na tej samej stacji. Czy ktoś też zauważył podobne zjawisko? W serwisie twierdzą, że komputer pokazuje tylko orientacyjne spalanie ale mi się wydaje, że 0.8 l/100 km to trochę za dużo.
                                geops

Komentarz

• Chicken
                                  Ambiente
                                  • 2004
                                  • 113

Ostatnio jechałem nad może (2 osoby z bagażem) i nie goniłem specjalnie: 90-130km/h
                                  Zalałem bak prawie pod korek i jak miałem na liczniku 1300km to zapaliła się rezerwa
                                  Spalanie 3,9 l/100km 8)
                                  Lux TDI
                                  Pozdrawiam

"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
                                  Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
                                  Tu łączymy teorię z praktyką.
                                  To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Chicken, Ja sprawdze jutro, ale ja nie mam cierpliwosci mi tak zawsze wychodzi blizej 5.5l :szeroki_usmiech
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Chicken
                                      Ambiente
                                      • 2004
                                      • 113

Mnie też ciężko wychodzi wolna jazda, ale czasem mi się nie spieszy i wtedy robię takie wyniki.
                                      W weekend jechałem do Budapesztu i 90% trasy to autostrada i wyszło mi 4,6l/100, ale teżsłabo deptałem.
                                      Jak jadę po mojemu na autostradzie to mam 6,0
                                      Pozdrawiam

"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
                                      Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
                                      Tu łączymy teorię z praktyką.
                                      To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."

Komentarz

• marnik79
                                        Drive
                                        • 2006
                                        • 76

Na 1000% spalanie zależy od techniki jazdy.

Ja jeżdże często Lublin-Elbląg, to daje jakieś 450km, załadowany na full z rodzinką i trase robie ze średnią prędkością 85km/h (wg tzw sztucznej inteligencji - kompa)wliczając korki i Wawe po drodze. Spala mi średnio jak widać w podpisie (wynik z ponad 3000 km na klimie).
                                        Fakt że po mieście z tego ok 25%.
                                        Czasem sie zastanawiam jak Wy to robicie że macie wyniki 6,5-7l? Tzn same miasto?
                                        Teraz Laguna II 2,0 dci 150KM ...
                                        Octavia II kombi 1,9 TDI również w stajni w rodzinie

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

marnik79, Wiesz napompowane baloniasto opony 185 to co innego niz napompowane w dolnym marginesie 205. Jednak jest roznia Do tego miasto miastu nie rowne i trasa trasie tez. Jak jedziesz np tak ja dzis i na KAZDYCH swiatlach ktore sa miedzy BB a Pszczyna stanalem to nie ma szans na takie malutkie zuzycia paliwa. Druga sprawa takie bawienie sie powoduje potem zapiekanie kierownic w turbo i jeszcze wieksze cyrki bo pedal gazu nigdy nie przekracza 1/3 swojego zakresu
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• misiekwaw
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7715
                                            • Ford

Zamieszczone przez geops
                                            Problem tkwi w tym, że zawsze, przy każdym tankowaniu spalanie średnie podane przez komputer jest ok 0.7 do 0.8 l mniejsze niż rzeczywiste obliczone z liczby przejechanych kilometrów i litrów wlanych do baku
                                            u mnie ostatnio wyliczone roznice to 0.2 - 0.3l/100 IMO do przyjecia :idea:
                                            Był WRX
                                            Była Octa

Komentarz

• arci9
                                              RS
                                              • 2004
                                              • 2007

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                              u mnie ostatnio wyliczone roznice to 0.2 - 0.3l/100 IMO do przyjecia
                                              potwierdzam, u mnie niezmiennie od początku zakupu jest tak samo, z virusem czy bez :wink:

Komentarz

• bartolini1978
                                                Elegance
                                                • 2006
                                                • 755

Moja Skoda pali ok. 6.5 litra na 100km
                                                Po programie pali więcej jak ładuje i chyba mniej jak nie ładuje :wink: .
                                                Ostatnia trasę z Chorwacji 950 km zrobiłem w niecałe 11 godzin i miałem nadzieje ze zrobię 900 na baku a tu po 650 tankowałem
                                                Jak czytam posty ze można na baku zrobić 1150 km to zastanawiam się jak.
                                                Rekord to 880 km na baku
                                                A to co pokazuje komputer to istne bzdury.

Komentarz

• esjot
                                                  Ambiente
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 152

Witam

Odpowiadam normalnie.Na baku robię od 990 do 1100 km beza problemu z tego
                                                  70% miasto reszta trasa.
                                                  Natomiast nie ubliżając nikomu jak się ma cegłę zamiast nóżki to epilog trzeba dopisać samemu.

Ostatni przy wyjeździe do Niemiec z granicy na miejsce jest 750 km ( tankowanie przed granicą pod korek :P )po przyjeździe zrobiłem jeszcze około 300 km .
                                                  A na utostradach wolno się nie jeździ :lol:

PZDR
                                                  Superb - 2 Kombi

Komentarz

• Jabar1975
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 3331

Zamieszczone przez esjot
                                                    Ostatni przy wyjeździe do Niemiec z granicy na miejsce jest 750 km ( tankowanie przed granicą pod korek :P )po przyjeździe zrobiłem jeszcze około 300 km .
                                                    A na utostradach wolno się nie jeździ
                                                    czyli ponizej 5,2l na 100? Wszystko zalezy co dla kogo oznacza "nie jechac wolno"110?130?150?170?
                                                    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

Pracuję...